ETUSIVU YHTEYSTIEDOT YHTEISTYÖSSÄ PALVELUT REFERENSSIT UUTISET RUPSUN TARINA
ELÄINTENKOULUTTAJA.fi


Blogissa yhdistyy puutarhan kauneus ja hyöty, sekä lemmikit, luonnon hyönteiset ja eläimet. Eri osioihin jaoteltu iso puutarha on suunniteltu houkuttelemaan perhosia, mehiläisiä, lintuja ja muita luonnon pieneläimiä. Pyrin myös tekemään puutarhasta viihtyisän omia lemmikkejä varten käyttäen toisinaan hyödyksi eläinten käyttäytymis- ja hyvinvointitiedettä. Puutarhassa voin ladata akkuja, haistellen kauniita tuoksuja, syöden erilaisia kasveja ja niiden satoa, nauttien visuaalisesta kauneudesta ja luonnon äänistä, saaden samalla hyötyliikuntaa, sekä oppia koko ajan kasveista, eläimistä ja luonnosta lisää myös tieteen pohjalta. Puutarhan elämä muuttuu kaiken aikaa ja tarkoitus on myös nauttia tästä matkasta, ei pelkästään päämäärästä. Tervetuloa!


Haluaisitko oman lemmikkipuutarhan, joka houkuttelisi hyönteisiä tai jossa lemmikkisi viihtyisivät tuhoamatta puutarhaa? Ota yhteyttä ja kerro toiveistasi.
Tilaa konsultointikäynti tai puhelinaika numerosta 040 9528320 (puhelut ark 10-17)

2018-06-10
MUISTOPUUN ISTUTUS

Päätin istuttaa muistopuun edesmenneiden kissojemme kunniaksi, jotka ovat jo useita vuosia olleet ikuisessa unessa ja ovat haudattuna puutarhaamme. Valitsin muistopuuksi runsassatoisen Huvimaja nimisen hapankirsikkapuun (Prunus Cerasus), jonka marjat pitäisi olla makeita. Puu sai hienon paikan auringossa kissojen ulkohäkin lähelle ja joka kerta kun katselen puuta, sen kukintaa ja marjoja, muistan kissamme.


Tein kallion viereen kohopenkin, jota ympäröi kivimuuri. Pohjalle laitoin juurikankaan, koska vanhaa maata ja juuria jäi pohjalle. Täytin kuopan mullalla ja istutin kirsikkapuun, jonka juurelle istutin lisäksi sinililjan sipuleita. Maan päälle laitoin koivun ja haavanoksista tehtyä haketta. Suojasin kirsikkapuun rungon runkosuojalla ja laitoin oksaan roikkumaan alpakankarvaa toivoen, että mahdolliset ohikulkevat rusakot jättäisivät puun rauhaan ja suuremmilta vaurioilta vältyttäisiin.


Muistopuun istuttaminen on yksi kaunis tapa saada edesmennyt rakas lemmikki elämään muistoissamme. Kun aika jättää lemmikistä, halutessaan lemmikin voi myös nykyään tuhkauttaa. Tuhkaus toimeksiannon voi tilata Turun ja Vaasan alueella toimivan Tähtipöly nimisen yrityksen kautta, josta saa ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua myös verkosta www.tahtipoly.fi. Tuhkan voi tilata haluamaansa keramiikka-, puu- tai pahviuurnaan. Puun istutuksen yhteydessä tuhkan voi laskea maahan esimerkiksi ekologisessa pahviuurnassa. Puun voi istuttaa tuhkien kanssa, josta se saa ravinteita ja edesmenneestä lemmikistä tulee osa uutta elämää.

-Heidi
2018-05-26
KAUNISTA KATSELTAVAA JA SYÖTÄVÄÄ

Kesä alkoi tänä vuonna aikaisin. Lemmikkipuutarha sai orvokkeja Nurmen puutarhasta Paimiosta. Valitsin upeasta ja laajasta värivalikoimasta mieleisiäni orvokkeja.


Asianmukaisesti hoidettuna orvokki kukkii pitkin kesää. Jotta kasvi ei kasva liian pitkäksi ja säilyy ryhdikkään hyvännäköisenä, on vanhat kukat hyvä nyppiä pois varren tyvestä asti. Tasaisesta veden saannista on myös syytä pitää huolta, mutta liiallinen kosteus ja auringonpaahde on huono orvokille. Suurikukkaiset orvokit eivät siedä yhtä hyvin vettä kuin pienempikukkaiset ja ne on hyvä kastella alhaalta mullan tasolta.


Orvokinkukkia voi syödä ja käyttää ruoissa. Orvokkikasvattamot käyttävät kasvunsäädeainetta, jotta orvokit eivät kasva liian korkeiksi ja säilyvät hyvän näköisinä ennen myyntiä. On syytä odottaa kunnes kasvunsäädeaine on poistunut kasvista. Orvokin kasvaessa pituutta alkaa aineen vaikutus poistua. Pitkäksi kasvaneissa orvokeissa ainetta ei enää ole ja kukkia voi syödä. Kuvassa takana olevat valkoiset orvokit ovat jo pidempiä kuin muut ja niissä alkaa kasvunsäädeaine olla poistunut kasvista.


Orvokkeja voi käyttää esim. salaattien lisukkeena tai niitä voi kandeerata, jolloin ne säilyvät koristeellisina hieman pidempään ja näyttävät hyvältä esim. kakun päällä. Ohessa ohje orvokkien kandeeraamiseen, jonka sain Nurmen puutarhasta:


1. Erottele munanvalkuainen ja vatkaa se kevyesti
2. Sivele valkuaista voipaperille ja aseta kukan etupuoli siihen
3. Sivele valkuaista kukan takaosaan
4. Nosta kukka ja tarkista onko etuosaan levittynyt valkuaista tasaisesti
5. Sirottele halutessasi erikoishienoa sokeria niiden päälle
6. Anna kuivua yön yli leivinpaperilla. Voit nopeuttaa kuivatusta kiertoilmauunissa ilman lämpöä. Ilman sokeria kuivatus on nopeampaa.
7. Halutessasi voit koristella kukat spray-kimallesokerilla.


Tänä kesänä orvokit ovat lisukkeena kesäkeittiömme kakkujen päällä.

-Heidi


2018-04-25
KIMALASIPESÄN VALMISTAMI- NEN

Kesä ei olisi täydellinen ilman kimalaisia. Puutarhassamme on paljon kasveja jotka houkuttelevat niitä paikalle. Tänä kevään aikana olen nähnyt vasta pari kimalaista olevan liikkeellä.


Kimalaisrotuja on paljon erilaisia, joista toiset elävät erakkoina, toiset yhdyskunnissa. Sellaiset kuningattaret, jotka muodostavat yhdyskunnan, etsivät keväällä sopivan kolon pesää varten talvilevoltaan herätessään. Sitä varten tein yhden pesän puutarhaan.


Pesäntekoa varten otin maata, putken palan, ison litteän kiven, ruukun, kannen, pienet korokkeet kannen alle ja pesämateriaalia.


Valitsin paikan, joka ei olisi suoraan auringonpaahteessa, mutta olisi lähellä kasveja joissa kimalaiset haluavat käydä. Lisäksi pesän lähettyvillä on vesipiste jossa kimalaiset voivat käydä juomassa. Pesä ei myöskään tulisi olla paikalla, johon kerääntyy vesi. Laitoin pesän pieneen rinteeseen kallion päälle, jossa on sammalkasvustoa. Kaavin hieman sammalta pois, asetin putken palan niin että sen toinen pää tulee ruukun sisälle keskelle ruukkua ja toinen pää tulee ulos. Laitoin ruukun nurinpäin osaksi putken päälle, jonka sisällä on pesämateriaalia. Materiaaliksi valitsin pari kourallista sahanpurua ja keväällä leikkaamieni vanhojen kukkien varsien pätkiä. Ruukun päälle laitoin pari pientä n. 5mm paksuista oksanpalaa korokkeeksi. Kansi päälle ja kivi pitämään kansi paikoillaan. Näin pesään ei sada vettä ja pienet korokkeet mahdollistavat kevyen ilmastoinnin pesään. Peitin ruukun puolittain maalla. Peitin myös putken, mutta suuaukon jätin näkyville, josta kimalais kuningatar pääsee sisään.


Nyt tarvitsee vain odottaa ja toivoa, että pesä menee sille tarkoitettuun hyötykäyttöön.

-Heidi

2018-03-20
HARVINAISIA VIERAITA LEMMIKKI- PUUTARHASSA

Vielä on talvea hieman jäljellä. Tänä talvena lintuja on ollut vähemmän puutarhassa, mutta nyt lopputalvesta tilhiparvi on käynyt jo kuluneen viikon aikana ilahduttamassa lemmikkipuutarhassa useaan otteeseen. Tilhet ovat melko suuria pikkulintuja. Niille kelpasi hyvin kaurahiutaleet. Pari oravaakin on käynyt syömässä auringonkukan siemeniä. Sekä tilhet, että oravat ovat olleet hieman harvinaisempia vieraita puutarhassamme, joten on ollut erityinen ilo seurata niiden vierailua. Ensivuodeksi täytyykin saada erityyppisiä ruokinta-astioita puutarhaan pienemmille ja hieman isommille linnuille sekä oraville.


Syksyllä ostamani kaupan talipallot eivät olleet erityisen suosittuja lintujen mielestä. Lisäksi talipallot murenivat helposti maahan. Kun teline oli tyhjentynyt, otin pakkasesta rasvaisen naudan rustoluun palasen ja laitoin sen telineeseen. Rustoluu kävi selvästi paremmin kaupaksi kuin talipallot. Olen ostanut rustoluita koirille, mutta nyt ne kelpaavan linuillekin. Täytyy ensivuonnakin laittaa linnuille lihakaupasta ostettuja rasvaisia paloja.


Mehiläispesiä suojasin laitamalla niiden päälle pakkaspeitteet. Vielä kuuluu vaimeaa surinaa pesistä. Aika näyttää riittääkö ruoka. Piakkoin pitäisi tulla muutama plusaste, joten ruokin mehiläisiä heti mahdollisuuden tullessa. Toisessa pesässä pikkulinnut olivat päässeet napsimaan mehiläisiä, joten osa on ainakin menehtynyt lintujen “talviruokinnassa”. Pesä kuitenkin surisi hyvin viikko sitten aurinkoisena päivänä, kun oli muutama aste plussaa.Kun kovemmat pakkaset alkavat olla ohi on linnunpönttöjen tyhjennysaika. Tyhjennysvaiheessa pöntöistä näkee myös onko edellisvuonna ollut pesissä ongelmia. Joskus pesään on saattanut jäädä poikasia tai munia.


Samoihin aikoihin, kun tyhjennämme linnunpöntöt, aion myös leikata kuusiaidat. Tarkoitus on leikata aitoja joka toinen tai kolman vuosi, koska en halua niistä liian tiheitä. Hieman harvemmin trimmattu aita sopii mielestäni paremmin puutarhaamme ja antaa myös paremmin suojapaikkoja pikulinnuille. Plussana tietenkin on myös se, että ei ole niin raskasta trimmata noin paria sataa metriä kuusiaitaa, kun ei tarvitse tehdä sitä ihan joka vuosi.

-Heidi
2017-12-06
ITSENÄISYYS- PÄIVÄN JUHLAA

Hyvää Suomen 100-vuotis itsenäisyyspäivää!


Lemmikkipuutarha on lumen peitossa. Koirat nauttivat lumesta ja riemuitsevat temmeltäessään puutarhassa. Hännät heiluten, korvat hulmuten ja iloisesti loikkien ne nauttivat päivästä ja kirkkaan kirpeästä säästä.


Olemme ruokkineet lintuja jo jonkin aikaa. Mahdollisimman monipuolinen ruoka houkuttelisi erityyppisiä pikkulintuja puutarhaamme. Laitoimme toistaiseksi tarjolle vain talipalloja ja auringonkukan siemeniä. Meillä talipalloja käy syömässä ainakin töyhtö-, hömö-, sini-, kuusi- ja talitiainen. Talipalloissa meillä on käynyt myös käpy-, valkoselkä- ja pohjantikka, sekä palokärki. Ostan aina verkottomia palloja, jotka laitan metalliseen telineeseen. Vältän verkollisten talipallojen ja -pötköjen käyttöä, koska tyhjentyessään verkot helposti lentävät talven tuulissa luontoa roskaten. Jos niissä on pieniä ruoan hippusia, helposti esim. koirat tai ketut napsivat ne suuhunsa ja saattavat tukehtua. Pari vuotta sitten meille tullut kodinvaihtajakoira löysi metsästä talipallon verkon. Ehdin paikalle sen jälkeen, kun verkko oli jo löytänyt tiensä koiran ruokatorveen. Lopulta päätin oksennuttaa koiran ja hyvin siinä onneksi kävi. Verkko tuli ulos nopeasti ja siististi ilman vetämistä.


Kuorellisia auringonkukan siemeniä meillä syö tiaiset ja jotkut tikat. Laitoin ruokinta-astian alapuolelle verkon, jotta koirat ja muuta eläimet eivät pääse syömään lintujen ruokaa, jossa saattaa olla lintujen ulostetta. Lintujen syöttöpaikan alapuolella aterioivat myös hiiret, joten niiden papanoita voi olla ruoan seassa. Monikerroksisen ruokinta-astian alimpiin ruokiin tulee linnun ulostetta ja sen tyyppisessä telineessä lintujen taudit myös helposti leviävät. Sen vuoksi käytän yksikerroksista ruokintatelinettä.


Aikaisempina vuosina olemme nähneet myös punatulkkuja, jotka syövät mielellään kauraa, mutta nyt niitä ei ole vielä näkynyt. Yleensä punatulkut saapuvat meille pakkasilla. Laitan varmuudeksi kauraa toiseen astiaan sateiden loputtua. Viikonlopuksi on jälleen luvassa sadetta ja plussakeliä.


Mehiläiset lämmittelevät ja herkuttelevat talvipesissään. Toisessa pesässä talvipallo näkyy laatikon pohjalla suurena pallona. Toisessa pesässä mehiläisiä ei näy, koska se koostuu yhdestä isosta ja toisesta pienemmästä laatikosta. Siipien hurinan ääni kuitenkin kuuluu laatikoiden läpi. Vahamurusia on jo pesän pohjalla, joka on merkki talviruoan syömisestä. Hieman jännittää saimmeko annettua tarpeeksi ruokaa mehiläisille talvea varten. Koska viikonloppu näyttää lämpenevän hetkeksi, lisäämme ruokinta-astian eristeineen muutamaksi päiväksi laatikoiden päälle. Kun mehiläiset ovat asettuneet talvipalloksi, ne eivät helposti ota ruokaa ruokinta-astiasta, jos ne eivät juuri sillä hetkellä sitä tarvitse. Annamme kuitenkin mehiläisille mahdollisuuden syödä. Toivon mehiläisten vuoksi, että talvi on lauhkea ja kevät tulee aikaisin, mutta aika näyttää.


Kun päivä on ohi ja ilta hämärtyy, vietetään hetki hiljainen. Nautimme voissa paistetusta ja karamellisoidusta banaanista oman hunajan kera, sekä kuohuviinistä Suomen 100-vuotis itsenäisyyden kunniaksi.

-Heidi
2017-10-08
KESKIKESÄN JA SYKSYN KUULUMISIA

Tein useita kukka-alueita kesän aikana, vaikka säät eivät kovinkaan suosineet puutarhassa. Muutama alue jäi kesken ja laitan ne talvea varten odotustilaan, jotta voin jatkaa taas keväällä. Kevättä varten on puutarhaan istutettu erilaisia esikoita, krookuksia ja helmililjoja, joista erilaiset pölyttäjät saavat mettä ja siitepölyä aikaisin keväällä ja alkukesästä.


Lemmikkipuutarhan ensimmäinen puutarhajuhlakin tuli korkattua keskikesällä ja kutsuvieraiden kanssa nautittiin puutarhassa mansikkakuohuviiniä herkkujen kera. Sateelta juhlapäivänäkään ei vältytty, mutta sadekatokseen oltiinkin varauduttu.Alkukesällä tekemäni mansikka-altaat saivat suuren suosion koirien keskuudessa. Välillä altaassa seistiin nelinkontin syömässä. Siksi tämä kesä meni hieman myös opettaessani koiria syömään nätisti altaiden äärellä, jotta sotkuisilta mansikkapenkeiltä vältyttäisiin. Mieluusti sen tein, koska mitä sotkuisempi on meillä uusi alue ollut, sitä onnistuneempi projekti, koska silloin tiedän että koirat varmasti ovat nauttineet, kun eivät meinaa “housuissaan” pysyä altaiden äärellä.


Mansikoita tuli runsaasti ja olivat hyviä. Kuivatin pari, jotta sain kerättyä niistä siemeniä ja kuivatun mansikan tuoksu oli huumaava. Päätin, että kasvatan niitä tulevaisuudessa omaan käyttöön ja istutan niitä eri paikkaan puutarhaa. Kuivatuista kuukausimansikoista saa oikein hyviä myslin lisukkeita.Mehiläispesiä oli hieno seurailla. Kyllä...pesiä. Tuomamme pesä ehti parveilla kesän aikana huimat kaksi kertaa. Ensimmäinen parvi lähti pois, mutta toinen saatiin kiinni ja asettuivat heille antamaamme uuteen kotiin. Ei ihan lempihommaa kerätä mehiläisiä. Aina ei parvessa kaikki ole lempeitä, kuten meidän tilanteessa. Hermot saa kyllä pitää kurissa, kun yrittää siirtää muutamaa kymmentä tuhatta mehiläistä. Onneksi oli vesiletku, jolla kastella parven päältä ja jolla karkottaa lempeällä vesisateella kiukkuiset kauemmas. Jotta mehiläiset olisivat mahdollisimman lempeällä tuulella on ollut välillä haastavaa löytää oikeaa hoitoajankohtaa näinkin kylmän ja sateisen kesän aikana, koska säätila ja vuorokauden aika tulisi olla mahdollisimman suotuisa mehiläispesän hoitoa varten.Sadonkorjuu on nyt tehty ja mehiläiset ovat talvehtimassa. Vielä keräävät kuitenkin antamaamme talviruokaa pesän täyteen. Parveilun ja kylmän, sekä sateisen kesän vuoksi sato jäi hieman pieneksi, mutta sen verran satoa tuli, että voidaan sokerin käyttö vaihtaa hunajaan, sekä voimme hieman viedä sukulaisille ja ystäville lahjaksi. Hunajamme on maultaan, sekä koostumukseltaan pehmeää ja pienikiteistä. Isäni mielestä todella hyvää ja juuri sellaista mitä lapsena sai maistaa. Eiköhän se kuvasta hyvin luonnonmukaisuutta, silloin kun vielä oli vähemmän torjunta-aineita ja peltoja.


Vielä on siementen keruuta, ruukkujen tyhjentämistä ja putsausta ja joidenkin kukkapenkkien talvitilaan laittoa. Sen jälkeen odotellaan kun lumi peittää maan ja laittaa Lemmikkipuutarhan talvihorrokseen, mutta sen jälkeen alkaakin toisenlainen elämä talvipuutarhassa.

-Heidi2017-07-06
KOIRIEN HYÖTY-PUUTARHA

Rajasimme puuha-alueen polkua isoilla kivillä. Rakensimme kivien avulla polun varrelle mansikka-altaita ja istutimme polun vierelle vielä mustikkapensaita.


Koirat nauttivat löytäessään erilaista syötävää puutarhasta saaden samalla mukavaa lajinomaista puuhaa etsiessään marjoja. Monesti koirat vain nielevät ruokaansa pureskelematta, mutta usein marjoja syödessään meidän koirat pureskelevat marjoja nautiskellen. Pureskeltuaan marjat koirat saavat hyödynnettyä tärkeitä ravintoaineita. Saman voi myös toteuttaa soseuttamalla marjat ruoan sekaan.


Rajasimme puuha-alueen polkua isoilla kivillä. Rakensimme kivien avulla polun varrelle mansikka-altaita ja istutimme polun vierelle vielä mustikkapensaita. Koirat nauttivat löytäessään erilaista syötävää puutarhasta saaden samalla mukavaa lajinomaista puuhaa etsiessään marjoja. Pureskeltuaan marjat koirat saavat hyödennettyä tärkeitä ravintoaineita.


Mansikka-altaiden pohjalle laitoin paksun maaerottelukankaan ja altaaseen sekoitin multaseoksen, johon istutin taimet. Mansikka-altaisiin istutin tavallista metsämansikkaa ja kuukausimansikkaa, joka kukkii ja tekee mansikoita pitkin kesää. Innostuin kuukausimansikoista, koska ne eivät versoa kuten metsä- tai puutarhamansikat ja tekevät marjaa pitkin kesää.

Vaikka mustikkaa riittää puutarhassamme ja maistuvat paremmalta kuin pensasmustikat, istutin mustikkapensaita antamaan variaatiota marjavalikoimaan. Aluskatteena toimii hyvin kävyt, joita on runsaasti puutarhassamme. Pensaiden kasvaessaan isoksi, mustikoita tulee niin paljon, että voimme pakastaa niitä sekä käyttää jälkiruoissa. Joidenkin pensasmustikoiden marjat eivät kestä hyvin pakastusta, joten valitsin erilaisia lajikkeita, jotta saamme sekä syödä niitä tuoreena, että pakastaa. Ostin 3 eri mustikka lajiketta:’’Blue north’’,’’Arto’’ ja ’’Alvar’’. Kun pensaita on useampi, tuottavat pensaat paremmin satoa.


Mietin annanko koirien itse napostella mustikkapensaista marjoja vai teemmekö pienen aidan pensaiden eteen. Tuotuani ensimmäisen pensaan kotiin annoin Pipsan haistaa pensasta ja hänen suloinen leveä pää lähes lävisti pensaan katkaisten vahvan oksan. Päätin siinä vaiheessa, että rakennamme kevyen aidan pensaiden eteen, jotta voimme antaa marjoja koirille eikä heillä ole vapaata pääsyä mustikkapensaisiin. Samalla tulee pensaat aidattua jänisten varalta, koska ne ovat myös jänisten mieleen. Mansikkapuskiin koirat kuitenkin saavat mennä vapaasti. Nyt vain odottamaan satoa, jotta koirat pääsevät nauttimaan hyötypuutarhasta.

-Heidi2017-05-17
SURINAA LEMMIKKI-PUUTARHASSA

Saimme muutama tuhat lemmikkiä lisää! Meille saapui vuosien odotusten jälkeen mehiläispesä. Kiitos Timppa, Tapsa ja Tommi avusta!

Rauhallisesti meni kotiin siirtyminen ja mehiläiskuolemilta säästyttiin kokonaan, joka on hieno suoritus tällaisessa prosessissa.

Yksi “helppo” tapa saada pölyttäjiä on tietenkin hankkimalla mehiläispesä, mutta pelkkä pesän hankkiminen ei riitä pitämään mehiläisyhdyskuntaa hyvin voivana. Pesiä myös tulee osata hoitaa oikein.

Kevään aikana mehiläiset tulevat pesästä ulos ja tyhjentävät kuona-aineensa eli lähtevät ns. puhdistuslennolle. Aikaisin keväällä mehiläispesään on hyvä laittaa mehiläisille ruokaa, kunnes pystyvät taas ruokkimaan itsensä kesällä luonnon antimista. Tupaantuliaisten kunniaksi tarjosimmekin mehiläisille hieman sokerinesteen lisäksi viipaloituja appelsiineja ja luomupersimonhilloa, joka oli saapunut Japanista asti. Niin, joskus tulee hieman hemmoteltua myös tällaisia pieniä ötököitä. Selvästi olivat vilkkaampia seuraavana päivänä kotiin saapumisesta ja ruokinnan jälkeen. Myös pesän pohja on vaihdettu uuteen.

Seuraavana aamuna oli hieno seurailla pesästä lähteviä tiedustelijoita. Yksittäisiä mehiläisiä lähti liikkeelle, jotka selvästi kommunikoivat toisten kanssa jonkin aikaa suuaukon lähellä kävellen edestakaisin ja tuulettaen. Ne tuntuivat viestivän toisten mehiläisten kanssa miten navigoida pesään ja mitä ulkopuolella on tiedossa. Hetken kuluttua pesästä lähti pikkuhiljaa useampi ja useampi liikkeelle näyttäen tietoisilta mihin suuntaan piti mennä.

Tänä kesänä ja syksynä onkin puutarhassa paljon tekemistä, jotta saamme tarpeeksi kukkia istutettua ensi kevättä varten. Näin saadaan nauttia keväällä mehiläisten seurasta pihalla, eikä niiden tarvitse hakea ravintoa pidemmältä. Silloin ei mehiläiset myöskään elä pelkällä ruokinnalla. Suuret on istutussuunnitelmat, mutta saa nähdä mihin aika riittää tänä kesänä. Joitain kevätkukinta-alueita kuitenkin on luvassa ja jo aloitettukin, mutta niistä lisää myöhemmin.


-Heidi2017-03-30
TAIMILÄHETYS

Ihana taimilähetys saapui. Kiitos KodinKukalle! Nettikauppa KodinKukat lähetti Lemmikkipuutarhaani varten 30kpl uutta Sammalleimu Bavariaa, joka on heidän Suomi 100v.-kukkavalikoimasta. Mukana oli myös FlowerBerry-lajitelma, jossa on 3 jatkuvasatoista mansikkalajiketta, jotka voin kesällä laittaa ruukkuun. Sammalleimuilla on jo paikka kallion rinteelle katsottuna. Ensi kesän yksi projekteista on laittaa sammalleimut hienoon riviin, jossa ne saa levitä suureksi alueeksi. Aivan suloisia ja hyvän näköisiä pikkutaimia. Sen lisäksi sain erikoista kookostaimimultaa, joka on harrastajille uudentyyppinen kiva ja helppo tapa istuttaa taimia. Taimien mukana tuli myös selvät ja hyvät ohjeetkin. Itselläni oli valmiina jo lehtikompostimultaa, mutta sekoitin joukkoon kookostaimimultaa antamaan ilmavuutta ja laitoin taimet heti pieniin muoviruukkuihin.
Ajankohtaista luettevaa on myös tullut KodinKukat-perjantaipostista, johon samalla liityin www.puutarha.com sivustolla.


-Heidi2017-03-27
LUONTO HERÄÄ

Viikko sitten tyhjensimme linnun pöntöt ja siirsimme ne vielä hieman syrjempään, jotta eivät ole koirien kulkuväylien lähellä niiden leikkiessä pihalla. Siinä vaiheessa, kun linnun poikaset tulevat pesästä, niiden on hyvä saada pomppia pesästä ulos oksien suojaan pois polkujen luota.

Lintujen ruokinnankin voi pikkuhiljaa lopettaa tämän talven osalta ja kerätä ruokinta-astiat, sekä pestä ne ensivuotta varten valmiiksi.

Viikon aikana on näkynyt useampi käärme, useita ryhmiä joutsenia lentävän taivaalla, muurahaispesä heräsi eloon, leskenlehdet kukkii ja tänään näin leppäkertun kävelevän kivellä. Kun luonto on selvästi herännyt ja pienetkin ötökät ovat liikkeellä tullen talvisuojasta, voi haravointi alkaa ja pääsee tekemään lehtikompostia.

Tähän aikaan vuodesta kannattaa käydä hakemassa hevostallilta palanutta lantaa, joka antaa hyvää 'potkua' ruusuille ja lannoitusta tarvitseville perennoille sekä vihanneksille.


-Heidi2017-03-24
KEVÄÄN ENSIMMÄISET KASVIT SIEMENISTÄ

Vuosia sitten isoisälläni oli tapana tilata siemeniä Hyötykasviyhdistyksestä. Myös äitini on tilannut sieltä. Hän on saanut aina jäsenedun mukaisen siemenluettelon kotiinsa. Tein ensitilaukseni sieltä viime syksynä seuraava vuotta varten, kun olin saanut vihdoinkin aikaa keskittyä puutarhan suunnitteluun, rakentamiseen ja hoitoon. Laitoin osan siemenistä joululahjaksi muutamalle tutulle puutarhaintoilijalle. Valitsin hieman erikoisempia lajikkeita, kuten ruukkutomaatin, auringonlaskunpunaisen auringonkukan ja vaaleansinisen lobelian siemeniä. Tämän kevään aikana laitoin syksyllä ostamistani siemenistä 3 erilaista ruukkutomaattilajiketta itämään:Hundreds & Thousands, Red Alert ja Tumbler F1. Ruukkutomaateissa on se mielenkiintoinen puoli, että varkaiksi kutsuttuja oksia ei katkaista pois. Niiden annetaan kasvaa puskamaisesti ja rehottaa vapaasti. Ruukuissa ne sopivat hyvin esim. parvekkeelle pieneen tilaan tai vaikka ulos terassin viereen.

Halusin syksyllä tilaamieni siementen lisäksi muutaman pussin lajikkeita, jotka Hyötykasviyhdistys lähetti Lemmikkipuutarhaani varten. Kiitokset Hyötykasviyhdistykselle :) Laitoin heti jättiverbenan siemenet ohjeen mukaan jääkaappiin viikoksi kylvömultaan, jonka pitäisi edistää itämistä, sekä puistolemmikki Symphony Blue:n siemenet itämään. Ihanaa, kun on purkeissa jotain mitä odottaa. Termisen kevään piti jo alkaa ja odotin pääseväni hieman kaivamaan lisää istutusalueita, mutta vielä saimme puutarhaan lunta ja kylmää ilmaa. Vielä täytyy keskittyä jonkin aikaa kylvämiseen, puutarhalehtien lukemiseen ja suunnitteluun lämpimän kupposen äärellä sisätiloissa.


-Heidi2017-03-08
KUKKASIPULIT TALVEHTIVAT JÄÄKAAPISSA 2

Osa jääkaapin sipuleista oli tehnyt kasvua max. 5cm. Ruukutin kasvaneet sipulit 2 viikkoa sitten multaan ja laitoin huoneen lämpöön kasvamaan. Saapahan nauttia kukista jo ennen kevättä. Nyt kun kaupoissakin on jo narsisseja ja helmililjoja myynnissä, niin on jo omia kukkia. Selvästi sellaiset kukat, jotka vielä tarvitsevat aikaa juurien kasvuun, kasvavat huomattavasti hitaammin. Sen vuoksi toivon, että keväällä saan istuttaa laukkoja ja liljoja maahan ennen niiden kukkimista ja nauttia kukinnasta kesällä. Kuvassa tulossa tulppaani Angelique.Rossipohjan uumenissa oli pari ruukkua kasvamassa, koska lämpötila vaihteli välillä +4 asteen yläpuolelle, oli kasvua jo ehtinyt tulla niin paljon n.15-20cm, että otimme ruukut sisälle. Harmiksemme hiiri oli päässyt nautiskelemaan tulppaanien sekä krookuksien varsista ja lehdistä. Onneksi se ei kuitenkaan ollut ehtinyt kukintaa paljon häiritä. Koristelaukkaa oli maistettu yhdestä varresta, mutta ilmeiseti hiiri todennut 'hyi' ... ja siirtynyt muualle.

-Heidi2017-02-03
KUKKASIPULIT TALVEHTIVAT JÄÄKAAPISSA 1

Syksyllä kukkasipuleita tuli ostettua useampi pussi niiden olessa alennuksessa. Päätin kokeilla niiden säilyttämistä jääkaapin kylmyydessä, koska en saanut kaikkia ruukutettua ajoissa kylmään. Hankin karkkirasioita, joiden pohjalle laitoin karkeaa puupurua, keskelle sipulit ja multaa, sekä päälle vielä puupurua. Lisäsin myös hieman vettä, koska jotkin sipulit tarvitsevat juurtumisen jo pidemmältä ajalta, jotta kukkivat ensi kesänä. Olen jo muutamaan otteeseen tarkistanut sipuleiden kuntoa ja joissain on pieniä alkuja ja juuria on kasvanut lähes kaikkiin sipuleihin. Vain muutama sipuli on toistaiseksi menetetty. Ehkä olivat jo ostettaessa heikossa kunnossa. Pari kertaa olen kastellut sipuleita uudelleen, jotta maa pysyy hieman kosteana. Ilolla odotan, että saan sipulit ruukutettua keväällä. Ruukuissa on tällä hetkellä tulppaani ”Angelique”, kevätkurjenmiekka “Katherine Hodgins”, ukkolaukka valikoima duet, koristelaukka “Gracefull” ja ruusulilja “Natalia”. Lämpötila jääkaapissa on ollut +4'c.

-Heidi
Tätä sivua on katsottu 929 kertaa.